Noriu su jumis pasidalinti vienu receptu – tai dar nuo smetoninių laikų išlikusiu ir iš lūpų į lūpas perpasakotu ir ant paprastų popieriuku rašikliu perrašomu receptu. Citrininis pyragas.
Šiandien laukėme svečių ir kol aš buvau užsiėmęs „pagrindinio“ patiekalo ruošimu, Sigita iškepė šį pyragą. Nors dažniausiai šis pyragas mūsų šeimoje kepamas Kalėdoms.
O dabar atsiprašau, tačiau bandysiu nuskaityti nuo raštelio koks gi tas receptas (kalbos netaisiau):
Receptūra:
- 200g sviesto
- 2 stiklinės cukraus
- 4 kiaušiniai
- 2 citrinos
- 1 stiklinė (su kaupu) miltų
- 1 nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
Eiga:
- Sviestas išsukamas (JOKIAIS BŪDAIS NEIŠTIRPINAMAS, tik išsukamas. Kas planuoja naudoti virtuvinį kombainą, patarčiau sukti lėtu greičiau ir su pertraukom, nes įkaista variklis, o nuo jo iškarto ištirpsta sviestas) su viena stikline cukraus 3 mušamais kiaušiniais ir vėl gerai ištrinama. Po to įtarkuojama vienos citrinos žievelė, supilama miltais ir viskas gerai išmaišoma iki vientisos masės. Visą šį etapą kuo puikiausiai atlieka virtuvinis kombainas.
- Paruoštą tešlą išpilame į sviestu išteptą skardą (šiuolaikiniai žmonės tai pila į silikonines kepimo formas), šaukštu ilyginame paviršių.
- Kepama karštoje krosnyje apie 20 – 25min
- Iškepto šilto pyrago paviršius subadomas šakute (tankiai)
- Ant jo užpilama iš anksto nutarkuota citrinos žievelė, stiklinė cukraus ir dviejų išspaustų citrinų sulčių (viskas prieš tai gerai išmaišoma). Čia įterpsiu savo trigrašį – sultis ir cukrų reikia taip išmaišyti, kad cuktrus neištirptų, o liktų cukraus kirstalėliai (kaip matosi puokioje nuotraukoje)
- Masė paskirstoma po visą pyrago paviršių.
- Po to pyragas gerai atvėsinamas.
Na, va – jaučiuosi prisidėjęs prie kulinarinio paveldo gerinimo, juk ne tik cepelinus mūsų senoliai gamindavo.
P.S. Dėkoju Nagliui už labai fainą fotosesiją ir visai Lideikų šeimynai už puikų vakarą.
P.P.S. Pagrindinis patiekalas buvo vištiena Tika Masala, ir jis bus aprašytas išsyk kai Naglis pateiks nuotraukas iš sesijos
Skanaus!!!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą