Gaminimo bloguose ir šiaip visoje „receptų“ medioje pasipylė blynai, užgavėnės ir dar sykį blynai. O man ši b,ynų šventė taip sau... Užtat dar leisdamasis lėktuvu žinojau, kad kitas mano patiekalas bus guliašo sriuba. Tiems kas neslidinėja pasakysiu, kad ant kalno guliašo sriuba būna vienas iš pagrindinių patiekalų kai reikia prasimaitinti. Sąlyginai pigus už sriubą ir už antrą viename. O ir skonis labai jau neprastas.
Mes (lietuviai) guliašą priskiriame Vengrijos virtuvei, bet aš linkęs nesutikti su šia nuomuone. Visų pirmą, tai Vengrija kaip ir kitos greta esančios šalys (Čekija, Slovakija ir pan.) ilgą laika išbuvo Austro-Vengrijos imperijoje ir kulinarinis paveldas maišėsi. Todėl ir blynai austrijoje iki šiol vadinami Palacinki, o ne Pfannkuchen.
Vieną sykį su manimi austras pasidalimo maža paslaptimi, to nenorėdamas, o aš ir nesiekdamas. Tiesiog bandžiau susitarti, kad šiam vakarui jie patiektų guliašo sriubą, o jis pasakė, kad guliašo sriuba turi pastovėti per naktį ir galima ją patiekti tik kitą dieną. Vat jums ir maža paslaptis – guliašo sriubą reikia išvirti prieš dieną.
Receptas (ištiesų labai paprastas)
Man gavosi ~5L sriubos – bus ką šlamšti ir kitą dieną
- Alyvuogių aliejus ir šaukštas sviesto
- 2 vidutiniai svogūnai
- 800g jautienos (aš rinkausi nuopjovas nuo menčiu ir kumpio. Mėsos pardavėjai tai vadina rinkinus guliašui)
- 1 arb. Šaukštelis paprikos miltų
- ½ arb. Šaukštelio kmynų
- čiobrelio lapelių nuo kelių šakelių
- 2-3 česnako skiltelės
- 1 stora raudonoji paprika (ne aštri, tik spalva raudona)
- 1 čili pipiriukas (sėklyčių kiekis priklauso nuo aštrumo mėgėjų, tačiau be sėklyčių gaunasi visai kaip ant kalno)
- 400g. Konservuotų pomidorų (pjaustytų)
- 1 šaukštas pomidorų tyrės
- 500g bulvių
- 500g morkų
- 1-2L Jautinos sultinio
Gaminimas
- Aliejuje ir svieste pakepkite svogūnus kol suminkštės ir taps auksiniai (bet ne rudi)
- Tada sudėkite jautieną ir paskrudinkite iš visų pusių. Suberkite paprikos miltelius ir gerai išmaišykite
- Toliau kepkite ir sudėkite kmynus, čiobrelius, česnaką.
- (šitame etape aš išsikraustau gaminti į sriubos puodą) Įpilkite sultinį, kad viską apsemptų ir troškinkite 2 val.
- Sudėkite pomidorus, pomidorų tyrę, bulves, morkas ir čili. Jei reikia dar papildykite sultinio, kad apsemptų ir dar troškinkite ~30min. Nebijokit, bulvės ir morkos per naktį suminkštės.
Ypač tinka patiekalas visą dieną pasivaikščiojus po lauką (pvz. Kazioko mugę) – grįžti visas alkanas ir jau sėdi prie stalo.
Skanaus!
Rezultatas lėkštėje atrodo labai skaniai :)
AtsakytiPanaikintiGal, norėdami sistiprinti kalno efektą, valgėte ją savo terasoje? Vėjuotas ir kiek snieguotas sekmadienis tam tiko ;)
O tai, kad amt kalno iš sriubų asortimento tikrai negalima užsisakinėti nieko, išskyrus Gulaschensuppe, patyriau savo kailiu. Kai, plėsdama savo kulinarinę erudiciją, vietoj pastarosios pageidavau tradicinės tirolietiškos sriubos, šios... užsilaukiau ir galų gale nebesulaukiau...
O čia tu gerą mintį pakišai - tikrai reikės kitą sykį valgyti ekstremaliai :). O šį sykį tai mes kirtom prisivaikščioję po Kaziuką - irgi buvo labai gerai
AtsakytiPanaikintiAtrodo labai skaniai :)
AtsakytiPanaikinti