Dėmesio! Apsirūpinkite šluostėmis, servetėlėmis, vaikus aprenkite prijuostėmis, o dar geriau „jūrininko kostiumu“ ir eime pasitaškysime lėkštėje, pilnoje moliuskų.
Pirmą sykį taip paruoštus moliuskus teko valgyti viename iš belgiškų restoranų Paryžiuje. Dabar laikas nuo laiko nueiname Vilniuje į belgiškus restoranus pasmaguriuoti šiuo patiekalu. Ilgai ruošiausi šiam patiekalui, tačiau tiek visko reikia suderinti, kad vis rasdavau argumentų kodėl „nedabar“. Pirmiausia moliuskai turi būti švieži, o į Lietuvą jie atvyksta pirmadieniais vakare ir prekyboje pasirodo antradieniais – tai reiškia, kad susikaupti gaminimui reikia antradienį (trečiadienį) arba įsigyti šaldytuvą su „nuline zona“. Antra, moliuskai kainuoja bedieviškai daug (ir net neaišku kur jų šviežių gauti), kol neradau puikios vietos (viešoje erdvėje neišduosiu šios vietelės, tačiau mielai kiekvienam atsakysiu asmenine žinute).
Eiga. Receptą pateiksiu žemiau, tačiau pati eiga „žiauriai“ lengva. Pakepinam svogūnus ir česnakus kol suminkštės (~10-15min), tada supilam vyną bei sudedam pomidorus, bei kitus prieskonius ir dar pakunkuliuojam kokias 15min. O tada įberiam nuvalytus moliuskus (aš juos vadinu „mules“) ir verdam 5min (kol atsivers moliuskai).
Gaminimas dviems. Tai puikus patiekalas „pristatyti“ savo antrąją pusę irgi prie gaminimo – mulių valymas toks rimtas užsiėmimas. Nutraukti „barzdą“ nėra taip lengva, o ir mulės plūduriuoja šaltame vandenyje – kaip sykis „vyriškas“ užsiėmimas. Kaip nuvalyti moliuskus.
Nors belgai moliuskus patiekia su belgiškom bulvytėm (ala bulvytės free), Vilniaus sąlygomis balta itališka duona kuo puikiausiai tinka. Ir būtinai vynas: mes šį sykį rinkomės rožinį, bet tinka ir baltas. Kai Vilniuje papuolu į kokį Rene, tai niekaip negaliu atsispirti belgiško alaus pasiūlymui, tačiau vynas čia tinka labiau...
Kuriuos valgyti, kurių ne? Jei valant moliuskas neužsidaro ar pažeistas kiautas - į šiukšledėžę. Jei išvirus kuris nors neprasivėręs - ten pat (į šiukšledėžę).
Kaip valgyti. Nenoriu pasirodyti didelis mokslinčius ir čia visus pulti mokyti, tačiau jei su šiuo patiekalu susiduriate pirmą kartą, tai su šakute iškrapštote pirmąjį. O vėliau kiautu kaip pincetu lupate kitus - jokių įrankių, tik šaukštu pasrėbiate padažo (ar pasidažote duona).
Skanaus!
Plūduriuojančios mulės eis "valytis" |
Puodas nudengtas, galim sėstis prie stalo |
Mmmm |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą