2010 m. gruodžio 12 d., sekmadienis

Creme Brulee (Crème brûlée)











Buvo mano gyvenime toks etapas, kai įvairias vietas (pavadinkime restoranais ir geromis kavinėmis) aš skirsčiau yra geras ir blogas pagal tai ar jie turi ar neturi creme brulee. Tada man atrodė, kad sukurti creme brulee yra .. na kažkas tokio.... na, nepaprasto.  Taigis, vaikščiojau Vilniuje ir užsienyje ir visur tikrinau, ar yra creme brulee, o jam esant, iškarto užsisakydavau su puodeliu espresso kavos... Mhmmmm.....

Na tai va. Dabar darau tą patį, visur kur tiekia creme brulee – jį užsakau, tik jau visai kitais tikslais – lyginu su tuo ką man pavykstą pagaminit. Ir žinot ką? Ogi mano geresnis :). Ne, nu rimtai – skaniau ir tiek :).

Recepto nepasakosiu. Receptų šimtai. Pavyzdžiui aš gaminu, pagal šį.  Pasakysiu tik tiek - ingridientai paprasti, lengvai gaunami, nebrangūs. Gaminimas kiek keblesnis, bet įveikiamas. Rezultatas puikus ir intriguojantis. Koks svečias atsisakys paskanauti indeliu creme brulee?

Na, gali tekti investuoti šiektiek į įrangą, bet tikrai ne milijoną:
  1. 1.       Keramikiniai puodeliai kepimui. Pirmais kartais mes kuo puikiausiai kepėm creme brulee arbatos puodeliuose (na tokia vidutinio dydžio). Atrodė labai jaukiai ir kažkaip „home made“. Man patiko. Ilgainiui sužvejojome JYSK‘e gera kaina visą kalną indelių.
  1. 2.       Kepėjų fakelas cukrui karamelizuoti. Galima pirkti už x00Lt specialų virėjišką, o galima už 30Lt „skonis ir kvapas“ nusipirkti dujinį žiebtuvėlį. Veikia kuo puikiausiai
  1. 3.       Šviežios vanilės ankštys. Prieš metus tai buvo nelengva, bet jau tada „Marks & Spencer“ ištiesdavo pagalbos ranką ir siūlė 2 vaniles ankštis po 12lt. O dabar vanilės ankščių galima įsigyti, kad ir VCUP prieskonių „boutique“ – 4,5Lt/vnt.


Išsikepi creme brulee iš vakaro, o patiekus kavą efektingai pakepini cukrų ant viršaus, ir duoti vaišintis. Pas mus visada kyla malonus ažiotažas. Smalsuoliai apstoja stalą ratu ir stebi, vaikai lupa tik ką paruoštą desertą iš rankų ir nešasi kaip brangų turtą. Drąsesni svečiai prašosi patys užsikepti cukrų. Žodžiu veiklos ir veiksmo ir skonio ir gerų emocijų visiems daug.

Keletas sukauptų įžvalgų:
  • -          Vanilės per daug nebūna. Aš drąsiai pridedu kokią papildomą ankštį.
  • -          Nuotraukose matomiems indeliams užpildyti darau 2-bą porciją.
  • -          Iškepto creme brulee nekiškite iškarto į šaldytuvą ar balkoną. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros ramiai. Tikrai labai padeda skoniui ir struktūrai.
Skanaus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą